sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Rintasyövän hinta

Yritin sairastumiseni alkutaipaleella saada selville tulevien kuukausien kuluja, mutta en löytänyt kattavaa listaa, joten tässäpä sellainen aiheesta kiinnostuneille.

- Lääkärikäynti ja tutkimukset kuuluivat työterveyshuollon piiriin, joten niistä en ole nähnyt laskua.
- Leikkausreissu 65e (yksi yö sairaalassa)
- Polikliniikkamaksut 10 kpl a' 27,50e, yhteensä 275e
- Todistusmaksut (B-todistus) 2kpl a' 24,33e, yhteensä 48,66e
- Sädehoidot 30 kpl a' 7,50e, 225e
- Lääkkeet 215e (sis. Klexanet leikkauksen jälkeen, vahvat särkylääkkeet Xeloda-sytostaatit ja antibiootit tulehduksiin) 240e
- Punktiot ja fysioterapiat noin 30 kpl a' 7,50e, yhteensä 225e
- Pysäköinti Meilahdessa ainakin 100e
- Rasvat, särkylääkkeet ja muut reseptivapaat tuotteet noin 100e
- Pipot ja huivit kaljua peittämään noin 100e
- Tulonmenetys joitakin tuhansia euroja. Olin 100% sairauslomalla 5,5kk ja osan ajasta sain täyttä palkaa ja osan ajasta Kelan sairauspäivärahaa, joka on yleensä 60-70% bruttotuloista.

Ja sitten vielä kiitokset sponsoreille eli julkiselle terveydenhuollolle ja työnantajalleni. Ilman julkista terveydenhuoltoa tämä hoitorumba olisi maksanut minulle tuhansia, todennäköisesti jopa kymmeniä tuhansia, euroja enemmän. Kaupan päälle olen saanut maksusitoumuksella proteesin liiveineen, tukihanskan ja -hihan sekä peruukin. Olen myös niistä kiitollinen, vaikka olen niiden käyttämisestä marmattanutkin. Työnantajani on maksanut osan sairauslomasta minulle täyttä palkaa sairastamisesta. Teen nyt syys-marraskuussa 60% työaikaa ja palkasta on sovittu erikseen. Eli sairauteni on maksanut varsin paljon myös työntantajalleni.

Kaikkea en ole omasta pussista maksanut, sillä 636 euron lääkärimaksujen katto tuli täyteen sädehoitojen alkumetreillä, koska olen ravannut keskivertopotilasta enemmän punktioissa. Matkakuluissa on 150 euron omavastuuosuus, jonka jälkeen Kela korvaa 0,20e/km matkakuluja, joten olen saanut korvauksia matkakuluista.

Rahaa säästyi kesällä lomailusta, sillä suunniteltu kolmen viikon reissu kutistui viiden päivän reissuksi. Virallinen kesälomakin jäi pitämättä, joten ensi kesänä on luvassa hieman pidempi loma. Rahaa on toki säästynyt myös hiustenhoitoon liittyvistä kuluista ja vaatehankinnoista, kun olen hiimaillut pääasiassa kotosalla.


Mitä tämä olisi voinut maksaa minulle?
Jo pelkästään Xeloda-sytostaatti kuuri olisi maksanut lähes 600e/2vk eli 6 kierrosta olisi maksanut noin 3 600 euroa ilman Kelan erityiskorvausluokkaa ja leikkaus noin 10 000 euroa yksityisessä sairaalassa. Tässä tapauksessa on siis pakko sanoa, että onneksi Suomessa on kattava ja hyvä julkinen terveydenhuolto. Monessa maassa potilaan taloudellinen tila ja vakuutukset sanelevat annettavan hoidon laadun.

4 kommenttia:

 1. Samaa mieltä. Oman hoitoni jälkeen olen ollut tyytyväinen veronmaksaja. Onnittelut hoitojen päättymisestä ja iloa taas "tavalliseen" elämään. T. Päivi

  VastaaPoista
 2. Heippa!

  Meinasin tehdä samantapaisen laskelman omista kuluistani joku aika sitten, mutta meinaamiseski jäi. Ihan yhtä isoa summaa en ole saanut menemään, mutta suhteessa psa-aikatyöläisen pieniin tuloihin ovat menot olleet ihan merkittävät. Ilman julkista terveydenhuoltosysteemiä ei olisi ollut varaa sairastua. Syöpälääkkeiden (esim. Xelodoihin olisi minullakin mennyt sievoinen summa) erityiskorvattavavuus tulee kalliiksi yhteiskunnalle, mutta vielä kalliimmaksi tulisi se, että emme palaisi työkuntoon ja pystyisi hoitamaan omia ja työhommiamme. Mielelläni maksan verot itsekin taas, en rutise niistä yhtään.

  VastaaPoista
 3. Kiitos laskelmasta. Kalliiksi on tullut itsellekin, mutta kyllä tosiaa saa olla tyytyväinen veronmaksaja ja, että meillä Suomessa julkinen terveydenhuolto on kuitenkin kaikkien ulottuvilla.Itse saan vielä ensi kesään saakka kolmen viikon välein Herceptin-tiputuksia, joka sekin on kuulema tosi kallislääke.Julkista terveydenhoitoa aina arvostellaan, mutta ainakin minun kohdallani se on tässä tapauksessa toiminut tosi hyvin. Helmikuussa, kun kasvaimeni todettiin niin se oli jo leikattukin viikonpäästä ja hoitoputki alkoi sitten siitä ja jatkuu vielä.

  VastaaPoista
 4. Oli itsellekin ihan mielenkiintoinen harrastus laskea kulut yhteen. Yllättävän paljon kuluja on tullut, kun ottaa huomioon miten pienistä puroista se on syntynyt.

  Täälläkin on yksi erittäin kiitollinen veronmaksaja.

  VastaaPoista

Suosituimmat tekstit