maanantai 27. helmikuuta 2012

Alkutaival

11.2.2012 huomasin isohkon patin rinnassa ja toisen kainalossa. Olin jo ehtinyt varata ajan vaihtelevan nuhan vuoksi työterveyslääkärin vastaanotolle. Nyt tuli käynnille toinenkin syy. Työterveyslääkäri järjesti minulle heti ajan mammografiaan ja ultraan. Ultrassa sain kokeneelta radiologian erikoislääkäriltä vahvistuksen: rinnassa on kasvain ja rinnan sivussa 5 pattia, joten yli 95% varmasti minulla on rintasyöpä. Samalla otettiin näyte kasvaimesta ja tulokset saisin vajaan viikon päästä. Kaikki tämä tapahtui tunnissa ja laittoi uusiksi kevään suunnitelmat ja aikataulut. Ahdisti ja itketti. Lääkäri tarjosi sairauslomaa ja unilääkkeitä. Lähete lähti kohti Hyvinkäätä ja mukaan sain Hyvinkään rintasyövän hoitoketjusta kertovat paperit. Palasin töihin jatkamaan hommia. En aio eristäytyä. Lähimmille työkavereille kerroin heti uutisen. Samalla alkoi entistä raivokkaampi työprojektin viimeistely ja työkalenterin tyhjentäminen määräämättömäksi ajaksi. Lääkärin veikkaus oli, että leikkaus tulee pian, jopa parin viikon päästä.

Samalla viikolla päätettiin miehen kanssa pyytää lähetteen uudelleenohjaamista Naistenklinikalle. Noh... lähete jäi jonnekin välille... Soitin perään ja vihdoin asiat alkoivat edetä. Viiden työpäivän päästä sain soiton työterveyslääkäriltä: minulla on syöpä ja luokitus on 3 asteikolla 1-5. Kävin verikokeissa ja sydänfilmissä maanantaina. Lääkärikäynti on edessä to 1.3. ja leikkaus ke 14.3. Hieman pohdituttaa, kun lääkäriä en ole tavannut sen työterveyslääkärillä käynnin jälkeen. Kysymyksistä voisin tehdä jo listaa. Onneksi on netti, josta löytyy paljon hyvää (ja myös vähemmän hyvää) tietoa. Iltaisin istun usein koneella tietoa kaivamassa ja välillä yöunet jäävät sen takia lyhyiksi. Muuten syöpä ei ole häirinnyt yöunia. Olen kaivanut tietoa netistä ja lukenut blogeja. Haluan saada mittasuhteet tilanteelleni ja varautua tulevaan. Monet ovat alkaneet pitää blogia vasta leikkauksen jälkeen. Yritän kuvailla alun tietämättömyyttä. Toistaiseksi olen pysynyt yllättävän rauhallisena.

Onneksi meillä oli jo aiemmin varattu lomareissu ensi viikoksi Roomaan, joten saamme viettää perheloman ennen leikkausta.

Tällä hetkellä hankalinta on hyväksyä hyppy tuntemattomaan maailmaan, jossa en voi itse määritellä mitään aikatauluja. Taistelutahtoni nousi pintaan surun ja järkytyksen alta jo heti ensimmäisenä päivänä. Syövästä kertominen on minulle jo rutiinia, mikä on järkyttänyt joitakin ystäviä ja tuttavia. Pojille kerroimme jo parin päivän päästä tulevasta leikkauksesta ja siitä, että tulisin olemaan hyvin kipeä. Mies ja poikaset ovat olleet urheita. Olemme keskittyneet nauttimaan arjesta ja käyneet tavallista enemmän laskettelemassa ja uimassa. Olemme myös järjestäneet mahdollisimman paljon aikaa perheen kesken. Olemme myös sopineet, että leikkauksen jälkeen pidetään useampi leffa- ja peli-ilta.

7 kommenttia:

 1. Järkyttävää kuulla tälläistä jopa ventovieraalta. Olet rohkean kuuloinen nainen ja toivon kaikkea hyvää ja paljon voimia sinulle! Onnea leikkaukseen.

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Käyn samaa matkaa kanssasi, olemme aloittaneet blogimmekin samoihin aikoihin. Minulla tämä on jo toinen kerta.

  Tulehan piipahtamaan: http://olipakerranrintasyopa.blogspot.com/

  T. Tokakertalainen

  VastaaPoista
 3. Hei. Löysin blogisi tänään kun itse etsin tietoa. Kävin lääkärissä ihonmuutoksen takia ja otetaan pois mutta lääkäri löysi kyhmyn rinnassa ja nyt om mamo 19.4, hirveän pitkä aikaa odottaa kun mene yli 3 viikkoa. Tänään luin netistä rintasyövän oireista ja järkytyin hiukan kun minulla on niitä kun esim: nestettä rinnasta, arka, rintaa kuumottaa ja nipisetlyä ja muuta. 'no, otetaan vastaukset vastaan kun ne tulevat. Luen innolla koko blogisi ja tsemppiä!

  VastaaPoista
 4. Peeto: Harmi, että joudut odottamaan mammoa noin pitkään! Itse pääsin kävelemään suoraan lääkärin huoneesta mammoon ja sekin tuntui jo pitkältä ajalta. Kannattaa yrittää kiirehtiä tutkimuksia joka välissä nuoreen ikään vedoten. Mummoilla tämä tauti on yleensä hieman rauhallisempana ja osa sairaaloista taitaa valitettavasti soveltaa mummoaikatauluja myös meille nuorille. Minulla leikkaus sujui suht normaalilla aikataululla, mutta sytostaattijonossa pääsin kaikkien ohi. Toivottavasti sinulla on vaan kevättä rinnassa eikä syöpää. :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
 5. Nyt en tarvitsen kun puolitoista viikkoa odottaa. Ja ihanasti sanottu: Toivottavasti on kevättä rinnassa ;) KIITOS noista sanoista! Kiitos vinkistä eli nyt nuoreen ikääni kertomaan joka kerta vaan... (33v täyttänyt helmikuussa).

  VastaaPoista
 6. Heippa Elina!

  Kävin tänään mamossa ja ultrassa ja arva mitä?! Olit oikeassa, kyllä oli vaan kevättä rinnassa. Eli ärtyneitä imusolmukkeita ja rasvapatti. Tulen seuramaan sinua blogin kautta ja toivon sinulle voimia ja kaikkea hyvää. Kirjoitan varmaan sinulle vielä! Tsemppiä!

  Petra

  VastaaPoista
 7. Hei Petra,

  hienoa, ettei sieltä löytynyt pahiksia. :) Iloista kevättä!

  Elina

  VastaaPoista

Suosituimmat tekstit