maanantai 13. elokuuta 2012

Sädehoito alkoi

Viime viikolla sain kärvistellä tuttujen Xeloda-oireiden kanssa, mutta onneksi ne ovat alkaneet hiljalleen kadota. Väsymys on edelleen armoton. Alaripset ovat nyt noin 2 mm mittaisia eli normaaleista ripsistä ei tietoakaan. Yläluomen ripsien joukossa on muutama normaali mittainen ja loput 2 mm mittaisia, jos niinkään pitkiä. Eilen olin ystävän kanssa juhlistamassa 20-vuotista ystävyyttä Madonnan keikalla. Oli mukava reissu, mutta tänään on väsyttänyt entistä enemmän.


Siskoni oli tehnyt loistavan löydön: ripsien ja kulmakarvojen kasvua nopeuttava taika-aine. Laitan sitä joka ilta ripsien juureen kajaalin tavoin sekä sohin siihen kohtaan, missä pitäisi olla kulmakarvoja. Tuloksia pitäisi tulla kuuden viikon kuluessa. Ensimmäisen yön jälkeen tuloksena oli turvonneet silmät punaisilla kajaaleilla, mutta onneksi herkät luomeni ovat sopeutuneet ja olen voinut jatkaa taika-aineen käyttämistä.

Tänään sain minidreenin eli seroomakatetrin ja lääkäri mainitsi sivulauseessa mahdollisen toisen rinnan mastektomian, joten alan olla jo nyt toiveikas, vaikka lääkäriaika on vasta syyskuun alkupuolella. Tahtoisin sekä seroomakotelon poistamisen että toisen rinnan poistamisen samalla kertaa. Ei kiinnostaisi vierailla leikkauspöydällä ja kärvistellä leikkausten jälkeisiä kipuja yms useita kertoja. Dreenin asentamisen jälkeen oli lounaan vuoro ja sen jälkeen oli ensimmäinen sädehoito. Aikaa hoitoon kului noin vartin verran näin ensimmäisellä kerralla, kun ensin piirreltiin sädetysalueelle jotain viivoja ja samalla otettiin taas jotain kuvia. Makoilin siis yläkroppa paljaana laitteessa. Laitteesta lähti kaikenlaista surinaa ja aika kului nopeasti. Minulla oli esikoinen mukana, sillä olimme menossa shoppailemaan sädehoidon jälkeen. Hän sai tulla mukaan sädehoitoon ja oli hoitajien kanssa seuraamassa hoitoa monitoreista ja luki samalla Aku Ankkaa.

Sädehoidon jälkeen käytiin hoitajan kanssa tulevat hoitoajat läpi ja sain esittää toiveita sopivista ajoista. Suurin osa ajoista meni suht hyvin toiveideni mukaan. Kokonaisuudessaan sädehoitovisiittiin meni noin puoli tuntia + 45 min, jonka hoitoaikataulu oli myöhässä aamulla esiintyneen teknisen vian vuoksi. Nyt ravaan seuraavat 5 viikkoa Linac 7 -koneella Syöpiksellä joka arkipäivä. Sädetetty alue tulee suojata hyvin auringolta seuraavan vuoden ajan.

Huomenna alkaakin arki astua kuvioihin, kun nuorempi aloittaa eskarin ja vanhempi siirty tokaluokalle. Nyt saan rauhassa harjoitella sädehoitorutiineita parin viikon ajan. Syyskuun alussa pääsen vihdoin palaamaan työmaailmaan, jota onkin ollut jo ikävä. Palaan siis tekemään 60% työaikaa, mikä ainakin alussa tarkoittaa 4,5 tuntisia työpäiviä (myöhemmin ehkä 3 täyttä päivää ja 2 lepopäivää, jolloin olisi tarkoitus levätä ja kohottaa kuntoa). Kun lyhyeen työpäivään lisää lounaan, aamuiset sädehoidot syöpiksellä ja ajelut kotoa Syöpikselle, sieltä töihin ja lopulta kotiin, alkaa päivälle tulla jo pituutta ihan riittävästi. Näin jälkikäteen ymmärrän täysin lääkärin antaman kiellon työnteolle. Tämä projekti on ollut fyysisesti ja välillä henkisestikin niin rankka, että olisi ollut lähes mahdoton venyä töihin. Pakko myöntää. Nytkin olen ihan väsy, vaikka eilinen juhlinta sujuikin limulinjalla ja kotiin tulin suorinta tietä.

Kotimatkalla sain soiton Naistenklinikalla. Eri lääkäreillä Syöpiksen puolella on ilmeisesti eriäviä mielipiteitä minidreenistä sädetyksen aikana. Minun lääkärini on sitä mieltä, että se haittaa sädetystä. Siispä saan poistaa (itse, jee! :)) sen huomenna ennen sädehoitoa ja joudun ravaamaan ainakin kahdesti viikossa punktiossa. Kiva, että en joudukaan seikkailemaan dreenin kanssa, mutta en haluaisi ravata niin usein punktiossakaan.

5 kommenttia:

 1. Tiiviiltä ja tapahtumarikkaalta kuulostaa elämäsi tällä hetkellä, kun sädehoidot "työllistävät" myös osaltaan. On varmasti fiksua, ettet edes yritä venyä kokoaikaisesti töihin vielä hetkeen.

  Ota rauhallisesti päivä ja asia kerrallaan, töihin ehdit kyllä sitten taas, kun olet ensin saanut tämän syövänkukistamisprojektisi vähän pidemmälle. Toinen leikkaus sätkyjen lisäksi kuulostaa aikamoiselta jatkoprojektilta.

  Itse mietin nyt, koska korjausleikkaus voisi olla ajankohtainen, ei ihan äkkiä ainakaan. Vuosi hoitojen päättymisestä olisi kai ainakin olla vierähtänyt. Menetelmiin pitää myös perehtyä etukäteen ja miettiä rauhassa, aika isoja leikkauksia nekin ovat.

  Viimeistä pistettä ei näiden meidän projektien raportteihin olla ihan heti pistämässä. :-)

  VastaaPoista
 2. Hei,

  onneksi olen aika projektiorientoitunut, joten projektin jatko-osat ovat luonnollinen jatko varsinaiselle projektille. :) Korjausleikkaukseen en ole hinkumassa ainakaan vielä. Olisi vaan kiva saada tuo toinen potentiaalinen rintasyövän kasvualusta pois. Lisää jatko-osia on varmasti vielä senkin jälkeen luvassa.

  Joudun olemaan osa-aikaisella sairauslomalla marraskuun loppuun, joten on pakko opetella ottamaan rauhallisesti.

  Tsemppiä sinulle töiden kanssa ja muista sinäkin levätä! :)

  VastaaPoista
 3. Hei!

  Olen seuraillut säännöllisesti blogiasi ja mitä sinulle kuuluu. Tätä kautta en ole aikaisemmin kommentoinut. Sähköpostilla kyllä. Aika jaksavainen olet, kun meinaat käydä töissä jo sädehoitojen aikana. Minulla alkaa sädehoidot ensi maanantaina(Hämeenlinnasta-Tampereelle matkailua). Töihin menen vasta marraskuun alussa(tosin eilen kävin kuokkimassa suunnittelupäivillä). Lisäksi mulla olisi kaksi tenttiä yliopistolla ja Gradun kirjoitus valmiiksi ennen töihin paluuta eli ei ihan laiskana tarvitse olla.

  Minulla on samoja ongelmia noiden ripsien ja kulmien kanssa. Kokeilin kerran tyttären tekoripsiä, mutta en osannut niitä laittaa ja kun tuntui, että silmät kirvelee muutenkin. Kuinkahan nopeasti nuo hiukset alkavat kasvaa, viimeisestä CEF:stä on kaksiviikkoa?

  Kysyin lääkäriltä onko järkevämpää poistattaa toinenkin rinta vai teetättää uusi, mutta en saanut vastausta. Hän vain kertoi kuinka iso leikkaus tuo rinnan rakentaminen on. Elämä toispuoleisena on mielestani se hankalin vaihtoehto.

  Jaksamista ja tsemppiä tuleviin haasteisiin joka saralla:).

  VastaaPoista
 4. Hei Johanna!

  Kiva kuulla sinusta tätäkin kautta. :) Töihin palaaminen sädehoitojen aikana on minun kohdalla oikeastaan aika järkeväkin vaihtoehto, sillä joka tapauksessa ajan 25 km Syöpikselle ja siitä on enää muutama kilometri töihin. Ensimmäiset kolme viikkoa harjoittelen sädehoitoarkea ilman työaikatauluja.

  Monet ovat maininneet, että oli jo varsin tuuheat hiukset sädehoidon päättyessä. Niitä odotellessa... :)

  Minustakin toispuoleisena on hankalaa, varsinkin kun on isorintainen. En halua uusia ainakaan vielä uusia tilalle. Minulle riittäisi, että tuo toinenkin poistettaisiin ja saisin pienemmät proteesit tilalle.

  Tsemppiä sinullekin!

  VastaaPoista
 5. Tulipa tuosta mieleeni, että toivottavasti olet säilyttänyt vyötärön seudun sopivan pienenä, sillä kun rintoja pienennetään eli tilalle pannaan ainakin aluksi pienemmät proteesit, huomio ei kiinnitykään enää rintoihin vaan mahdollisesti pullahtaneeseen palleaan/mahaan.

  Minullahan pienennettiin rinnan poiston yhteydessä toista rintaa. Ja minullakin oli melko isot rinnat. Leikkauksen jälkeen tyttäreni totesi, ettei hän ollut kiinnittänyt aikaisemmin huomiota mahaani, mutta näkyy sitä nyt kuitenkin olevan.
  Tosin sinun ikäisesi saa vielä mahan ja pallean kuriin jumpalla - ainakin helpommin kuin näillä kymmenillä.
  Ja jos syövän leviämistä pelkää myös siihen toiseen rintaan, on varmasti paikallaan se poistaa, olipa mahaa tai ei. Ja kun siihen tarvitaan nyt uusi leikkaus, sekin puoltaa kokonaan poistoa eikä enää pienennystä. Tosin korjausleikkauksia tulee sitten tuplat. Ei ole helppoa mitenkään päin!

  Joka tapauksessa tsemppiä tähän sädetysrumbaan juuri tällä hetkellä!

  VastaaPoista