tiistai 10. huhtikuuta 2012

Ensimmäiset sytostaattihoidot

Eilen aloitin kortisonikuurin ja tänään sain ensimmäisen kerran Taxotere-sytostaattia suoraan suoneen Syöpiksellä. Varsinainen tiputus kesti tunnin verran ja eniten oireita aiheutti leikatun puolen käsi, josta mitattiin verenpaine. Varsinkin ensimmäisellä kerralla se sattui ihan kunnolla, koska aamun kiireessä olin jättänyt jumppaliikkeet vähemmälle ja käsi oli aika jäykkä ja kireä. Varsinaisia oireita tuli mielestäni yllättävän vähän. Hieman oli kihelmöintiä, kuivumista suussa ja naaman punoitusta ja turvotusta. Taxoteren sivuvaikutukset voivat voimistua loppuviikosta, kun torstaina loppuu kortisonikuuri. Luvassa on todennäköisesti ainakin kuumeista oloa ja lihas- ja luusärkyä.

Illalla aloitin myös Xeloda-kuurin. Otan kyseistä sytostaattia aamuin illoin 5 tablettia 14 vuorokauden ajan. Sain syöpähoitajalta puolen tunnin luennon Xelodan mahdollisista sivuvaikutuksista ja joudun pitämään niistä tarkkaa päiväkirjaa. Joudun myös rasvaamaan erityisesti käsiä ja jalkoja superhyvin, jotta pystyn jatkossakin avaamaan maitopurkin ja kävelemään. Xeloda kuivattaa voimakkaasti limakalvoja ja voi jo muutamassa päivässä saada ihon halkeilemaan pahasti ja aiheuttamaan ilkeät kivut. Uhkana on myös ripuli, kuivuminen, pahoinvointi, kuume, rintakipu jne. Kävinkin tänään ostamassa apteekista Tummelia käsi- ja jalkarasvaksi (yök, mitä tahmaa!), Ceridal-öljyä ja vaahtoamatonta ja maustamatonta hammastahnaa. Lisäksi kävin ohjeistuksen mukaisesti ostamassa kaupasta uuden erittäin pehmeän hammasharjan, (entisiä paremmin) kosteuttavat käsienpesunesteet vessoihin sekä mehujäitä ja pastilleja, jotka pitävät suun paremmassa kunnossa.

Visiitti sairaalaan kesti ohjeissa lukevan kahden tunnin sijaan viisi tuntia! Onneksi oli sisko seurana. :) Sain yksityishuoneen omalla telkkarilla, vessalla jne, koska minulle oli raivattu tilaa vuodeosastolta nyt ensimmäiseksi kerraksi. Aamulla sain odotella yli kaksi tuntia ennen hoidon aloittamista. Sain kyllä sinä aikana sen Xeloda-ohjeistuksen. Tiputuksen jälkeen odoteltiin ainakin tunnin verran mahdollisia reaktioita ja sen jälkeen hoitaja metsästi minulle Xelodaa mukaan, koska en ole saanut vielä B-merkintää Kela-korttiin, jonka vuoksi kahden viikon lääkkeet olisivat maksaneet satoja, enkä olisi saanut rahoja Kelalta takaisin. Ensimmäistä kertaa sain pahoittelun eri osastojen välillä olevista tietokatkoksista. Tilanteen pitäisi muuttua seuraavalla sytostaattireissulla kolmen viikon päästä, jolloin pääsen oikealle osastolle ja tapaan ensimmäistä kertaa omahoitajani.

Tuntuu, että joka puolella on ikätoveireita, jotka ovat sairastuneet vakavasti ja ihan yllättäen. Viimeksi tänään kuulin järkyttäviä uutisia, ja toivon kyseiselle perheelle kovasti voimia. Muistakaa tarkkailla vointianne ja pitää itsestänne huolta. Syöpään sairastuminen on ollut kova isku, mutta asiat voisivat olla pahemminkin. Yritän kerätä voimia tulevaan, sillä nyt on kolme (lääkärin mukaan) helpompaa sytostaattikierrosta ja sitten kolme CEF-sytostaattikierrosta, josta tulee todennäköisemmin pahoinvointia. Olen tänäänkin saanut useita ihania tsemppiviestejä ja ne toivat hymyn huulille. :)

7 kommenttia:

 1. Ihmettelen miksi sinulta on mitattu verenpaine leikatusta kädestä. Ymmärtääkseni siitä ei olisi hyvä mitata paineita. Toki tippakädestäkään ei voi samaan aikaan paineita mitata. Minulta ei mitattu verenpaineita koskaan sytostaattitiputuksen yhteydessä.

  VastaaPoista
 2. Luin juuri jostakin, että uusimpien ohjeiden mukaan saa ottaa verikokeita ja mitata verenpainetta leikatulta puolelta. Olenkohan saanut taas erityistarkkailua sydämen takia?? Osastolla ei ollut tarjolla jäähanskoja eikä -sukkia eikä kuulema tarvitse imeskellä jääpalojakaan. Outoa. Taxotere-ohjeita olen kuitenkin saanut kolme hieman erilaista versiota... Varsin mielenkiintoista...

  VastaaPoista
 3. Saanko kysyä miksi saat Xelodaa?
  Minusta taxotere oli ällöttävämpi kuin CEF! Että kaipa ne kokee aika tavalla yksilöllisesti noi haittavaikutukset ja mulla ainakin pahoinvoinninestolääkkeet toimi erinomaisesti. Tsemppiä hurjasti! Mulla nyt kuukausi vimpasta "myrkystä" ja kaksi sädehoitokertaa takana, enää 23 jäljellä :)!! -Hanna-

  VastaaPoista
 4. Sain Xelodan Herceptinin tilalle. Ilmeisesti haluttiin lisävoimia Taxoterelle. Kiitos tsemppauksesta. Onnea loppusuoralle!

  VastaaPoista
 5. Heips!

  Sain itse tänään onkologilta sellaisen selostuksen Zelodasta, että sitä käytetään nykyisin vanhan CEF-sytostaatin F:n eli fluorourasiilin sijaan, koska se on osoittautunut paremmaksi kuin tuo vanhempi lääke.

  Eli nykyinen hoitosuositus on kolmesti Taxoterea (suoneen) + Zelodaa (suun kautta kahden viikon kuureina)(= TX) ja sitten kolmesti syklofosfamidi-epirubisiili-yhdistelmää (suoneen) + Zelodaa (kuten edellä).

  VastaaPoista
 6. Hei!

  Hyvä, että joku on selvittänyt asiaa lääkäriltä. :) En ole itse tavannut lääkäriä sen jälkeen, kun Herceptin vaihtui lennossa Xelodaan. Seuraava lääkärikäynti on luvassa 1,5 viikon päästä, joten eiköhän silloin taas tule lisää tietoa.

  VastaaPoista
 7. Seuraan blogiasi, vaikka olet melkein puolet nuormepi kuin minä! Omanikäisten blogeja rintasyövästä ei juuri löydy ja itsekin kirjoitan suljettua blogia. Oma "pattini" löytyi 13.3. ja nyt toivun leikkauksesta, jossa poistettiin oikea rinta, tyhjennettiin kainalo ja pienennettiin vasenta rintaa. (Kolme dreeniä - ei kiva!)
  Pidän tavastasi kirjoittaa! Et turhia "hötkyile" ja alkusäikähdyksen jälkeen kirjoittamiseen on tullut hiukan rennompi tyyli.
  Kiitos blogista ja hyvää jatkoa taisteluun!

  VastaaPoista

Suosituimmat tekstit