sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Rintasyövän perinnöllisyys

Osa rintasyövistä on tunnistettavaksi perinnölliseksi tutkimusten avulla. Meitäkin on siskoni kanssa tutkittu. Minun triplanegatiivisen syövän on epäilty olevan perinnöllinen isäni puolelta, jossa on yläpuolellani eturauhassyöpää ainakin kahdessa polvessa yläpuolellani. Tästä ei ole kuitenkaan näyttöä ainakaan tällä hetkellä käytössä olevien perinnöllisyystutkimusten valossa.

Lääketiede on pelastanut henkeni moneen kertaan. Isoimpina ovat olleet sydänleikkaukseni lapsena ja tämä rintasyöpä. Molemmissa olen saanut uutta hoitoa, joka on otettu käyttöön vain hieman ennen minun tarvetta. Tämä saa kiitolliseksi ja olen aina myöntyväinen, kun pyydetään erilaisiin tutkimuksiin lupaa.

Tällä kertaa sain kutsun osallistua Intervene-rintasyöpätutkimukseen. Siinä määritetään rintasyöpäriskiin liivyvä polygeeninen riskisumma ja tutkitaan yksittäisiä geenivirheitä. Mitä tämä vaatii minulta? Täytin kyselylomakkeen, kävin verikokeissa ja annoin suostumukseni biopankille.

Toivottavasti tuloksena on entistä parempi ymmärrys rintasyöpiin liittyen ja sen myötä tehokkaampi ennaltaehkäisyn mahdollisuus sekä sairastuneille hoito. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit