sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Mysteerimaksa ja sen ronkkiminen

Olipa kerran aamu, jolloin piti lähteä Meilahteen maksasta palaa onkimaan. Alkulämmittelynä oli luvassa kuitenkin käynti Tullinpuomin Huslabissa, sillä joku oli unohtanut tilata riittävän määrän verikokeita. Kaksi päivää aiemmin olikin vain otettu verta kahteen putkiloon ja nyt otettiin vielä kolmeen lisää käsivarren sisäsyrjästä kyynärtaipeen temppuilun vuoksi. Potilas harkitsi tässä vaiheessa palaamista lähtöruutuun eli kotiin lämpimän peiton alle. Onneksi ei ollut perjantai 13. päivä vaan 4. päivä.

Potilas saapui ulkomuistista (kesken työpäivän saadun puhelun perusteella) Kolmiosairaalaan, mutta joutui kysymään neuvonnasta tarkemmat koordinaatit, sillä lapussa luki vain päiväosasto eikä sairaalan nimeä lainkaan ja hohdokkaan kutsun lähettäjänä Syöpäsairaala. Kävi ilmi, että olisi voinut olla myös Syöpiksen päiväosasto. Täytyykin laittaa vinkkiä Husille kutsukirjeiden pienistä puutteista.

Oikea paikka löytyi, mutta lopulta potilas luuli olevansa perillä hieman myöhässä, mutta olikin perillä melkein tuntia liian aikaisin, sillä potilaalle oli vahingossa varattu kaksi toimenpideaikaa ja oikea oli tietenkin se tuntia myöhemmin oleva. Olipahan ainakin aikaa vaihtaa rauhassa sairaalavaatteisiin, ottaa tarvittavat selfiet ja huitaista naamaan antibioottiprofylaksia. Siskonsa suosituksesta potilas otti myös rauhoittavan, jotta malttaa pysyä paikoillaan vaadittavat neljä tuntia maksabiopsian jälkeen (ja sen jälkeen vielä kaksi tuntia seurannassa kevyesti liikkuen). Potilas kärrättiin sängyllä Kolmiosairaalasta ns. myyräkäytäviä pitkin Syöpäsairaalan puolelle. Hyvän lääkityksen ansiosta potilas nukahti vilkkaalla käytävällä jo 10 min odottelun aikana. Ensiksi ohjelmassa oli tavallinen maksan ultraaminen ja seuraavaksi laitettiin varjoainetta suoneen. Radiologi tutki tarkkaan maksan lähistöllä olevia mysteerialueita. Se epäilyttävin todettiin täysin varmaksi kystaksi ja siitä otettiin myös liikkuvaa kuvaa talteen, jossa näkyy varjoaineen liikkuminen alueella. Myös muut tiheentymät todettiin vaarattomiksi. Niinpä radiologi päätti, ettei maksasta tarvitse ottaa koepalaa ja potilas kärrättiin sängyllä esilääkityksestä hieman tokkuraisena myyräkäytäviä pitkin Kolmiosairaalaan. Huoneen ulkopuolella istunut sisko otti uutiset hämmentyneenä vastaan. Ensi-ihmetykseen potilaalle tarjoiltiin aamiainen. Odottelun jälkeen potilas sai vahvituksen, että voi lähteä kotiin ja jatkossa on edelleen tiukka seuranta. Olo potilaalla oli pöllämystynyt.

Seuraavaksi olisi edessä lääkärin tapaaminen ja pitäisi sopia jatkon seurannoista. Potilas ei ole onneksi stressaantuvaa tyyppiä, mutta taitaa aiheuttaa lähipiirilleen hetkittäin liikaakin jännitystä. Edelleen terve, kunnes toisin todistataan. Hauskaa joulunodotusta!

1 kommentti:

  1. Ihana uutinen! Hyvä, ettei mitään epäilyttävää enää löytynyt.

    VastaaPoista