tiistai 30. lokakuuta 2012

Toinenkin tissi lähtee

Jee!!! Saan vihdoin tahtoni läpi eli tänään oli lääkärikäynti, jossa sovittiin seroomaonkaloiden poistamisesta ja terveen rinnan poistamisesta. Päivän huono uutinen on se, ettei seroomaonkaloiden poistaminen välttämättä poista nesteen kertymistä. Mutta ei huolehdita huomisesta! Pääasia on, että pääsen jättiproteesista eroon, mikäli ensi viikolla oleva TT-kuvaus ja ultra on puhdas.

Olin varautunut viettämään Naikkarilla maksimissaan tunnin ja perustelemaan asiani huolella. Olin henkisesti varautunut siihenkin, että toista rintaa ei suostuta poistamaan. Lääkäri oli tutustunut tietoihini ja huomannut, että olen pyytänyt asiaa ensimmäisestä käynnistä eli helmikuusta lähtien, joten piti asiaa harkittuna. Pelkkä lääkärikäynti kesti tunnin, koska siinä samalla tehtiin tarvittavat lähetteet, varattiin ultra, TT-kuvaus ja leikkauspäivä sekä sumplittiin minulle tilaa sydänfilmiin ja anestesialääkärin puheille. Hoitajalla käytössä oleva ohjelma laski arvioidun leikkauksen keston, joka on 2h 36min. Mielenkiintoista nähdä, pitääkö aika-arvio. Leikkauksesta pitäisi toipua aiempaa leikkausta nopeammin, koska kainaloihin ei kajota. Lääkäri kysyi kantaani korjausleikkaukseen, mutta ilmoitin että tässä vaiheessa olen täysin tyytyväinen pelkkään poistoon.

Anestesialääkärille oli tunkua, joten sitä piti odotella melkein 1,5 tuntia. Kaikki oli ok eikä sydänfilmissäkään ollut mitään (minun normaaleista epänormaaleista käyristä) poikkeavaa. Kävin samalla reissulla myös labrassa. Suunnittelemani pikavisiitti kestikin yhteensä yli kolme tuntia, mutta tällä kertaa odotusaika ei tuntunut pitkältä, sillä minulla oli seurana kaksi vertaissiskoa. Kaikilla oli syöpäprojekti hieman eri vaiheessa, mutta oli kiva jutella kokemuksista ja fiiliksistä. Kyllä tälle syövällekin on pakko antaa arjessa tilaa, ettei yritä sitä väkisin talloa kiireen keskellä taka-alalle. Sitäkin keinoa monet ovat kokeilleet ja joutuneet myöhemmin tekemään täyden pysähdyksen. Kotimatkalla hymyilin onnellisena. Ehkä pääsenkin touhottamaan täysin rinnoin, ilman rintoja tosin. :) Nyt on tuntunut siltä, että proteesi hankaloittaa elämääni tarpeettoman paljon, vaikka en olekaan varonut, piilotellut tai hävennyt sitä. Suunniteltu leikkauspäivä on tasan kolmen viikon päästä. Nyt kaikki peukut pystyyn, ettei syöpä lymyile minussa.

Illan mittaan olen päässyt perustelemaan leikkaushinkuani äidilleni ja anopilleni. He eivät oikein meinaa ymmärtää tahtoani luopua toisestakin rinnasta. Minusta minulla on selkeät perusteet. Ensinnäkin elämä ison proteesin kanssa on hankalaa. Toinen tärkeä syy on syöpäni ärhäkkyys ja sen mahdollinen comeback. Mitä jos syöpä löytyy seuraavaksi toisesta rinnasta? Kuinka paljon sitten ketuttaa, kun en poistattanut sitä vaikka mieli teki?

13 kommenttia:

 1. Valinta on tietysti sinun ja tiedät mitä haluat,mutta itse valitsisin toisin.Pienennyttäisin vain sen toisen rinnan ja voisin siten käyttää pienempää proteesia ja teettää myöhemmin korjausleikkauksen toiseen rintaan.Syöpä voi levitä yhtä hyvin minne muualle tahansa kuin siihen toiseen rintaan jos on levitäkseen.Esim.ystävälläni uusi leikkaushaavaan ja myöhemmin muuallekin.Huomattavasti kivampi on kuitenkin olla yhden kuin kahden proteesin kanssa - se systeemi ei kovin hyvin pysy paikoillaan ja on lämpimällä ilmalla tuplasti kuumempi vaikka olisi pienetkin proteesit,mutta olet tietysti asian harkinnut.Onnea päätöksellesi anyway!

  VastaaPoista
 2. Hei,

  tiedän kyllä, että syöpä voi iskeä vaikka juuri leikkaushaavaan. :) Olen päässyt vaihtamaan ajatuksia parin samaan ratkaisuun päätyneen kanssa ja molemmat ovat olleet tyytyväisiä ratkaisuun. Sitten voin ainakin valita, puenko proteesit vai en. Nyt on melkein pakko pukea kotonakin, koska muuten olen todella toispuoleinen. Nyt voimien palatessa olen huomannut kuinka paljon proteesi hankaloittaa ja varsinkin se kokoero. Pienennykseen en halua. Se ei vaan tunnu oikealta ratkaisulta minulle.

  VastaaPoista
 3. Ymmärrän ratkaisusi enemmän kuin hyvin. Vaikka oma paholaiseni olikin paljon "kiltimpi", niin silti alusta asti olen miettinyt, että saisi tuo toinenkin rinta lähteä. Ja ymmärrän hyvin, että varsinkin isomman proteesin kanssa elo on varmasti hankalaa kun se välillä pienemmänkin kanssa on sitä.

  Korjausleikkausta ehdit vielä miettimään jos siltä tuntuu. Omalla kohdallani se ei tunnu vielä ajankohtaiselta, jos koskaan tuntuukaan. Se on sitten sen ajan kysymys.

  Et varmasti kadu päätöstäsi. Pidän peukut puhtaille koetuloksille ja tsemppiä tulevaan leikkaukseen. Kuten lääkäri totesi, niin se on varmaankin paljon kivuttomamapi ja "helpompi" kuin edellinen. Tuloksena vielä mielenrauhaa.

  T. Päivi

  VastaaPoista
 4. Hei
  minusta on juurikin oikein, että sinulla on lupa valita kuinka haluat kehoasi nyt kohdeltavan, syöpä ei kysellyt sinulta, että sopiiko tulla vaiko ei, joten juuri nyt tuossa poistoleikkauksessa SINUN oma päätöksesi on SE ainoa OIKEA.
  Peukut on pystyssä ja oikeastaan kaikki sormet ja varpaatkin, jotta hommat onnistuvat. Olet rohkea viisas aikaansaava nainen =) paljon hymyjä ja sitä iloa ja valoa kuten jo aiemminkin tekstiviesteissä...vink vink vaan, olen vakio lukija =)
  t. Sanna

  VastaaPoista
 5. Hei Elina!

  Kyllä kai tässä on onnittelut paikallaan! Olen nääs vähän kade kun sä jo kolmen viikon päästä pääset leikkaukseen. Minulle ei kokonaiseen vuoteen tehdä mitään vaikka kuinka toivoisin ja senkin jälkeen kun syöpiksen lääkäri lähettää kirralle lähetteen on itse leikkaukseen kuulemma se kuuden kuukauden odotus, koska leikkaukseen ei ole akuuttia tarvetta ja se on "vain" (?) kosmeettinen. Haluan siis myös toisen rintani pois ja olisin halunnut sen samantien, mutta näin nyt meillä toimitaan ja siihen on tyytyminen.

  Minulla syynä ei ole proteesin suuruus tai että se olisi hankala tai kuuma käyttää vaan ihan terve itsesuojeluvaisto joka sanoo, että ei kiitos samaa sytostaatti helvettiä (sori)uudestaan jos vain voin sen välttää toisen rinnan poistamalla. Sitten se syöpä voi aina uusiutua missä vain kehossa, mutta olen tehnyt sen mitä voin, eikä kaikkea voi murehtia. JOs se syöpä tulee niin sitten se vain tulee, lupaa kysymättä.

  Muuten olen taas aloittanut työnteon ja se on tosi ihanaa, kun on taas "terve" ja päässyt työihin. Rakastan arkea, likapyykkiä, lasten läksyjen tekemistä, ja harrastuksiin kuskaamista. Ja kai ne voimatkin sitten vähitellen palautuu, vaikka vielä olenkin ihan naatti työpäivän jälkeen.

  Onnea, Onnea sinne leikkaukseen ja jään odottelemaan kuulumisia! "W"

  VastaaPoista
 6. En halua loukata ketään mutta olen kyllä tuosta terveen rinnan poistamisesta tasan eri mieltä.Minulla on kolme ystävää joilla on rintasyöpä uusinut.Yhdellä maksaan,yhdellä leikatun rinnan haavaan ja yhdellä leikatun puolen kainaloon ja sitten muitakin etäpesäkkeitä.Ei kenelläkään heistä toiseen rintaan.Ja jos olisi uusinut rintaan niin se olis sitten tietysti hoidettu.Mutta terveen rinnan leikkaaminen on kosmeettinen leikkaus,vie aikaa ja resursseja ja on siinä vaiheessa turhaa ja sitä ei pitäisi julkisen terveydenhuollon tehdä eikä maksaa! Jos potilaalla on syöpä toisessa jalassa niin ei silloinkaan "varmuuden vuoksi amputoida molempia.Onneksi sentään joissain sairaanhoitopiireissä pannaan nämä asiakkaat edes vuodeksi jonottamaan eikä hoideta tärkeämpien edellä.Muutenkin jopa syöpäleikkauksiin joutuu liian kauan monessa kaupungissa jonottamaan ja sitten vielä väliin kiilaavat terveen rintansa poistattajat.Se on väärin.Syöpä kun uusii jos uusii,rintasyöpä jopa viidentoista vuoden kuluttua ensimmäisestä löydöksestä kuten työkaverillani,mutta sekin löytyi ihan muualta kuin toisesta rinnasta.Lääketieteessä se ei voi toimia ihan niin kuin valintatalossa että asiakas päättää mitä ostaa (tai lähes ilmaiseksi saa yleisessä terveydenhuollossa).Ja yleensä vielä niin että se saa joka jaksaa painostaa ja jankuttaa ja olla hankala.Nim.asioita sairaalasta käsin seuraava ja paljon nähnyt.

  VastaaPoista
 7. Hyvä, että toiveesi toteutuu ja uskon, että se on varsin hyvä ratkaisu. Vain kahden viikon proteesikokemuksen jälkeen luulen tietäväni, miten hankala iso proteesi on. Sitäpaitsi myös uusimisvaara pienenee ainakin jossakin määrin. Onnea matkaan!

  VastaaPoista
 8. Tsemppiä leikkaukseen! Uskon, että olet harkinnut asian plussat ja miinukset tosi tarkkaan, eikä lääkäri suostuisi leikkaukseen, ellei se olisi hyvin perusteltu. :-)

  VastaaPoista
 9. Kahdella sukulaisella on rintasyöpä uusinut toiseen rintaan. Toisella 5 vuoden, toisella 18 vuoden kuluttua.
  Yhdellä isolla rinnalla eläminen voi tuoda hartiavaivoja eikä se ole silloin mikään kosmeettinen leikkaus. Leikataanhan isoja rintoja pienemmiksi, yhteiskunnan varoin, eikä niitäkään katsota kosmeettisiksi leikkauksiksi.
  Minä maksan mielelläni veroja, jos syöpäsairaat saavat hyvää hoitoa ja heidän toiveitaan kuunnellaan.

  VastaaPoista
 10. Onnea Leikkaukseen. Olet hieno ja vahva nainen

  -m82

  VastaaPoista
 11. Hei elina,
  Huomasin että olit linkittänyt blogistasi mun blogiin ja päädyin sitä kautta paikalle. Itsekin triplanegatiivista sairastaneena ja todennäköisesti perinnöllisen riskin omaavana olen pohtinut tuota toisen rinnan poistoa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, kun käsittääkseni riski saada siihen uusi syöpä on kohtalaisen korkea. Ilmeisesti leikkaus on sitten mahdollista saada HUS:n alueella julkisella puolella vaikka ei löytyisikään BRCA-geeniä (joka on vain yksi perinnöllistä rintasyöpää aiheuttavista geeneistä, mutta ainoa jota tällä hetkellä tutkitaan)? Olen tätä nimittäin pohtinut, minulla kun ei valitettavasti ole taloudellisesti mahdollisuutta lähteä yksityiselle puolelle leikattavaksi.

  Anonyymille "asiantuntijalle" vielä huomauttaisin, että julkisella puolella ei ihan varmasti tehdä terveen rinnan poistoja kenenkään huvin vuoksi, kyllä sillä täytyy olla arvioitu merkitys uuden rintasyövän ennaltaehkäisyssä. Toki "vanha" jo saatu syöpä voi siitä huolimatta uusiutua muualle elimistöön - tai olla uusiutumatta. Terveen rinnan poiston tavoitteena on kuitenkin nimenomaan uuden rintasyövän ennaltaehkäiseminen silloin kun riski arvioidaan korkeaksi esim. perintötekijöiden tai sairastaneen nuoren iän ja triplanegatiivisen syövän perusteella. Lisäksi elämä ison proteesin kanssa voi aiheuttaa pahojakin hartiaseudun vaivoja, koska proteesin paino ei jakaudu samalla tavalla kuin oman kudoksen. Se on myös pätevä, terveydellinen syy jäljellä olevan rinnan pienentämiseen tai poistoon.

  VastaaPoista
 12. Hei Kitsune,

  toisen rinnan poisto olisi ollut kohdallani ajankohtainen 1v-kontrollin jälkeen ellei olisi tullut tuota seroomaongelmaa. HUSissa suostuvat siis poistamaan, jos siihen on hyvät perusteet. Kannattaa siis ainakin puhua mahdollisesta poistamisesta lääkärien kanssa lähes aina, kun tapaat heitä. Minä olin puhunut asiasta heti ensimmäisestä käynnistä alkaen, joten nyt marraskuussa se sitten toteutui pikavauhtia. Nyt olen tyytyväinen ratkaisuuni. Nyt, kun tervekin rinta on poistettu eikä rinnoissa ole enää kunnollista kasvualustaa syövälle, näen ensimmäistä kertaa korjausleikkauksen mahdollisena joskus hamassa tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 13. Mitähän Elinalle kuuluu? Mielestäni on hyvä idea poistaa myös se terve rinta, jos toisessa on syöpä.

  Ihana anoppini selvisi rintasyövästä, mutta kun se tuli myöhemmin toiseen rintaan, niin siitä hän ei enää selvinnytkään.

  Suomessa on tehty jo paljon ennaltaehkäiseviä rintakudoksen poistoleikkauksia heille, joilla on geenitestien mukaan suuri riski saada rintasyöpä.

  Varsinkin jos on pieniä lapsia tai vähän isompiakin, niin on tosi pieni hinta luopua rinnoistaan, kun tilalle voi kuitenkaan saada esim. proteesit tai omasta rasvasta/kudoksesta siirron rintaosastolle.

  Tsemppiä kaikille!

  VastaaPoista