lauantai 11. kesäkuuta 2016

Rasvansiirrosta toipuminen

Aamulla sairaalaan klo 10.30 ja kotia kohti paketoituna klo 17. Siinä välissä parin tunnin operaatio nukutuksineen. Siinä tiivistetysti operaatiopäivän kulku.

Aamulla käytiin vielä operaatio läpi ja tarkistettiin tiedot. Sen jälkeen tallustelin leikkaussaliin. Henkilökunta tarkensi vielä suunnitelmaa ja kyseli vointia. Totesin ottavani neljänkympin huollon vähän enemmän tosissaan kuin suurin osa ja olevani valmis untenmaille. Pitäisiköhän näihin asioihin suhtautua välillä vakavammin? Ehkä ei, sillä salissa tunnelma oli mukava ja oma oloni luottavainen.

Siirron aikana oli ylävatsasta otettu rasvaa kahden, noin pikkusormen pään kokoisen, kolon kautta ja siirretty ylös molemmille puolille. Vatsan kolot oli suljettu yksittäisillä tikeillä. Salissa minulle oli puettu tarramekanismilla oleva joustava tukivyö, jota tulee käyttää kaksi viikkoa. Yläosaan oli viritelty sideharsoa lämmittämään siirrettyä rasvaa. Heräsin heräämössä muistaakseni noin 13.30 ja ennen klo 15 sain jo siirron osastolle. Tuntia myöhemmin olin jo jalkeillani ja yksin vessassa. Kotijoukot tulivat noutamaan klo 17 maissa. Olo oli hieman hutera ja autoon mennessä olin varovainen. Silti pysähdyttiin parissa kaupassa kotimatkalla ja seuraavana päivänä aloin olla jo suht ok. Neljän päivän ajan pidin huolta, että särkylääkkeitä meni 3-4 tunnin välein sopivasti ristiin. Olin sairauslomalla leikkauspäivän (perjantai) ja maanantaina olin etänä. Siitä eteenpäin olenkin ollut normaalisti töissä. Virallinen sairausloma olisi ollut reilun viikon verran, minun kohdallani pe-su. Jälkitarkastus on juuri ennen juhannusta. Siihen asti pitää välttää rankkaa liikuntaa ja on noin 3 kg kantamisrajoitus. Kaksi viikkoa joudun käyttämään tukivyötä, joka on suht ok muuten, mutta iho hautuu. Loppuviikosta siirryin siihen, että otan varuilta aamuisin Burana 600:n ja sillä pärjään hyvin. Operaation jälkeinen vatsan turvotus laski noin viikossa ja viikon kohdalla poistettiin tikit. Olen saanut voimat takaisin ja yläosa tuntuu yllättävän hyvältä ja kivuttomalta. Vatsa sai muutaman ison mustelman ja on edelleen hieman arka muutamista kohdista. Nanorasvalla siistitty vanha arpi näyttää jo paremmalta kuin reilu viikko sitten.

Hoito-ohjeet tulivat hajanaisesti. Osa suullisesti ja osa kirjallisesti. Tärkeintä on kuitenkin pitää sitä tukivyötä, jotta vatsapalautuu. Rinnan alue tulee pitää lämpimänä ja ympäröidä pehmeillä tekstiileillä. Kiristävät ja kaarituelliset liivit ovat pannassa

Olen tyytyväinen ensimmäiseen siirtoon vaikka varsinaiset tulokset näkyvät vasta muutaman viikon sisällä. Erityisesti ei-syöpäinen puoli sai kaivattua tasoitusta, sillä se oli aiemmin syvästi kuopaistu ja suht ylöskin ylettyvien kaulanaukkojen kanssa se kuoppa näkyi.

Seuraava rasvansiirto on joskus syksyllä. Jälkitarkastuksen yhteydessä minut laitetaan uudelleen jonoon ja siitä noin 3kk päästä pitäisi olla uusi keikka. Syöpäpuolen kohdalla joudutaan vielä matkan varrella selvittämään, kestääkö alueen iho uuden rakentamista vai joudutaanko siirtämään ihoakin muualta. Toivon, ettei tarvitsisi mennä sille linjalle.

Nyt yritän malttaa toipua omalla tavallani melko rauhassa, jotta voin nauttia kesälomasta, juhlista ja matkoista. Ihanaa kesää!

keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Rasvansiirtoa kesähelteellä

Siis joo... onhan taas ollut kevät. Uskalsin hypätä uuteen ja olen tyytyväinen. Kiirettä on, mutta painekattilassa olen aina tainnut viihtyä liiankin hyvin. Uusi työ on tuonut paljon uutta. Myös entistä tummemmat silmänaluset, kun tulee venyttyä omasta tahdosta rajalle ja välillä ylikin.

Toissa viikolla tuli kesken työpäivän puhelu, että rasvansiirto on pe 3.6. Sitä ennen mammo, ultra, lääkäri ja labrat. Great! Asiakkailla on tarve saada projektit hyvään lentoon ennen kesää, joten just nyt en malttaisi lähteä telakalle, mutta en jäädä poiskaan operaatiosta. Kävin lääkärin vastaanotolla ja näyttää siltä, että vatsamakkarani on saanut tarkoituksen. Siitä saadaan massaa tissiaihioiksi, joita aletaan rakentaa perjantaina. Liikoja ei saa odottaa, vaan alkuun täytetään kuoppia. Seuraava kierros on suunnitteilla noin kolmen kuukauden päähän ja jossain vaiheessa myöhemmin todennäköisesti enemmänkin täytettä.

Pelottaako? No ei. Luotan ammattilaisiin. Odotan jo innolla kunnon unia perjantaina Jorvissa. Sitten muutama päivä lepoa. Töissä vielä normaalia hulinaa saikun jälkeen kuukauden päivät ennen kesälomaa. Pojat odottavat mielenkiinnolla perjantaita. Pohtivat jo, mitkä lahjat saavat sairaalassa. Meillä on siis traditio, että annan lahjat pojille leikkaukseni jälkeen. Vie mukavasti näköjään edelleen huomiota operaatiosta mukavampiin asioihin. Leffailtaakin suunnittelevat jo perjantaille.

Seuraava vuosikymmen alkaa lähestyä. Kuukauden päästä kokoamme yhteen melkoisen joukon ihmisiä ruoan, juoman ja musiikin voimalla. Serkun menetys vahvisti ajatusta koota joukot kasaan hieman iloisemmissa merkeissä ja yhdistimme mieheni kanssa juhlat vaikka synttäreillämme onkin yli vuosi väliä. Olemme tiiminä partyt ansainneet. Neljä vuotta sitten oli hieman toisenlaiset tunteet.

Suosituimmat tekstit