maanantai 17. syyskuuta 2012

Punktioallergia pahenee

Tänään pääsin kokemaan entistä dramaattisemman version punktiosta. Alkuun todettakoon, että sädetetty alue (n. 15x15cm) on hyvin kärventynyt, kutiseva ja arka. Osittain olen jo alkanut luomaan nahkaa. Olin saanut sovittua punktiopolin ulkopuolelle ajan, mistä olin kiitollinen. Opastin tuttua lääkäriä käyttämään hyväksi havaittua punktioreittiä, mutta hän päätyi tökkäämään paksun neulan sellaiseen kohtaan, joka on palanut, muutenkin arka ja jossa on tunto tallella. No, ei onnistunut. Nestettä ei tullut lainkaan. Ensimmäistä kertaa olin silmät kiinni kivun takia ja taas tuli kivusta huono olo. Toisella yrittämällä punktio onnistui normaalia reittiä. Punktoinnin yhteydessä lääkäri paineli leikkausaluetta, jonka ansiosti ensin tehdystä reiästä purskahti verta kaaressa ja sitä oli jopa 1,5 metrin päässä. Verta oli myös suoja peitteen alla ja housuillani. Varsin mielenkiintoinen näky... En antanut tällä kertaa teipata mitään reikien päälle, vaan pyysin pelkkää sideharsoa liivien sisälle.

Sain tietää lääkärikäynnin yhteydessä, että minut leikannut lääkäri jää tämän kuun lopussa eläkkeelle, joten pääsen jonkun muun käsittelyyn, jos päädyn leikkauspöydälle. Tämä on siksi hyvä uutinen, että muut lääkärit ovat olleet enemmän ymmärtäväisiä sille ajatukselle, että poistettaisiin samalla kertaa vasen rinta.

Mieheni sattui soittamaan juuri, kun vapauduin punktiosta. Hänellä oli kalenterissa sopiva kolo, joten päätti tulla seurakseni sädehoitoon ja viemään minut lounaalle. Taisin kuulosta aika väsyneeltä ja kipuiselta. Olin kuulema kalpea ja huonovointisen näköinen, kun näki minut Syöpiksellä.

Tämän viikon sädehoito on ns. boosteri eli sillä tähdätään nimenomaan niihin kahteen syöpäiseen imusolmukkeeseen, jotka olivat ainakin heinäkuussa vielä havaittavissa. Saan vain kaksi settiä sädetystä pienelle alueelle. Aiemmin sädetetty alue voi paheta vielä jonkin aikaa, sillä säteet vaikuttavat vielä 2 viikkoa hoidon jälkeen. Yritän kestää palaneen ihon ja sen alla olevat riehuvat kipupiikit.

Kuten mainoksessa sanotaan: Hyvä ruoka - parempi mieli... Lounaan jälkeen olo parani ja sain voimat takaisin, joten oli kiva palata töiden pariin vaikka olinkin aika väsynyt.

6 kommenttia:

 1. Huh, onpa se hurjaksi mennyt tuo punktiohomma. Miksei sitä tehdä ultraäänen avustuksella? Minun parhaat punktiot on tehnyt radiologi.

  Operointiin - olipa mukana toinen rinta tai ei - menee siis vielä ainakin reilu kuukausi, vai miten se oli? Kannattaa kyllä ottaa kunnon lepotauko sädetyksen jälkeen vaikka kuinka haluaisi päästä seroomaonkalosta eroon.
  Tsemppiä ja lepoa tarvitaan! Koita sinnitellä!

  VastaaPoista
 2. Lämpimät syysterveiset ja voimia,sekä sinulle, että perheellesi.

  VastaaPoista
 3. Huh huh. Toivottavasti et joudu yhtä kovaan punktiorumbaan mahdollisen toisen rinnan leikkauksen jälkeen.

  Onni sentään, ettei sädehoitojaksosi osunut kesään, olisi ollut vielä hieman hankalampi. Kokemusta on ekalta kerralta, oli vielä suht' lämmin kesä vuonna 2001 (muistaakseni), ja koko ajan piti suojata sädetetyn alueen iho tosi tarkasti vaatteilla.

  Jaksamista, sisua ja mahdollisimman kivuttomia jatkoja!

  VastaaPoista
 4. On sulla rankkaa! Toivottavasti vähitellen jo helpottais kun saat sädehoidot loppuun.Mut kuitenkin sit uusia leikkauksia edessä vielä.Ymmärrettävää tietty että noista jatkuvista punktioista on päästävä eroon.Mut miks haluat toisen rinnankin pois?Onko niin että jos syöpä leviää niin toinen rinta on yleensä se ensimmäinen paikka?Jos se on jo ollut imusolmukkeissa niin eikö se voi levitä muuallekin?Nostan kyllä sulle hattua että jaksat vielä töissäkin käydä kaiken keskellä.Itse en jaksais.Voimia ja kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 5. Arseinka: Minulle ei ole kertaakaan tehty punktiota ultran avulla. Aiemmin nesteet löytyivät helpommin. Sädehoitojen jälkeen pitää odottaa kuukausi ennen lääkärin puheille menemistä ja siitä menee vielä noin kuukausi seuraavaan leikkaukseen.

  Tokakertalainen: Kieltämättä alkaa huumori loppua näiden punktioiden kanssa. Olen kiitollinen viilenevästä säästä. Jos saisin toivoa, toivoisin viileää ilman sateita. :) Samanlaista nesterumbaa ei pitäisi tulla, koska ei poisteta imusolmukkeita.

  Anonyymi: Kyllä tästä selviää... ainakin mustan huumorin avulla. :) Haluan toisen rinnan pois syöpäriskin ja epämukavuuden takia. Kuppikoko on iso, joten proteesikin on iso, painava ja hankala. Mieluummin ottaisin paljon pienemmät, vaikka C-kokoa olevat proteesit tilalle kuin nykyisen tilanteen. Syöpä voi tulla myös jo hoidettuun rintaan, mutta leikkaus pienentäisi riskiä, kun ei ole niin paljoa kasvualustaakaan.

  Kiitokset tsemppauksista! Ne auttavat kummasti taas jaksamaan. :)

  VastaaPoista
 6. Hei vielä

  Ymmärrän nyt vasta, että sinulla on todella raskas proteesi, ja olosi tuntuu varmasti vielä paljon toispuolisemmalta kuin meidän pienirintaisten vastaavassa tilanteessa olevien. Oman vitoskokoisen proteesini kanssa elämä on yllättävänkin helppoa, siitä on tullut vajaassa puolessa vuodessa osa minua; puen sen aamulla liivien kanssa ja otan illalla pois, siinä välissä en asiaa kauheasti muistakaan.

  Muistan, kun syöpäyhdistyksen hoitaja näytti minulle keväällä yhtä isompaa proteeseja (olisiko ollut koko 14?), kun ihmettelin omani "painavuutta". Omani EI siis ole painava (vaikka isompi teinineitikin ihmetteli asiaa hänelle proteesia esitellessäni, silikonirinta tuntuu raskaalta, kun sitä pitää kädessä, vaikka ei suuri olekaan), ja on siksi näppärä. Ison proteesin kanssa eläminen ei varmasti ole ollenkaan yhtä helppoa.

  PS. Lobulaarinen rintasyöpä uusii useimmin toiseen rintaan, minun duktaaliseni uusi samaan, aiemmin vain säästävästi leikattuun.

  VastaaPoista