maanantai 2. huhtikuuta 2012

Vastauksia, tutkimuksia ja vertaistukea

Olen ollut reippaalla ja positiivisellä mielellä muuten, mutta sairaalavisiitit saavat aina tunteet pintaan. Eniten huolestuttaa läheisten jaksaminen. Aina viimeistään silloin, kun tulee puhetta lääkärin kanssa pojista, hiipii ajatus pahimmasta vaihtoehdosta ja heidän tulevaisuudesta. Aamulla olin jo punktion jälkeen hieman väsynyt, kun neula nirhaisi pariin otteeseen lihasta ja operaatio oli ensimmäistä kertaa kivulias. Argh! Tänään alkoi vihdoin uusi vaihe syöpäprojektin kanssa, kun suuntasimme miehen kanssa syöpäklinikalle. Heti aulassa näimme suunnilleen ikäiseni naisen, jolla oli rintasyöpä ja hän oli hyvin heikossa kunnossa, joten hoitojen rankkuus konkretisoitui meille molemmille viimeistään nyt. Vastaanotolla oli vastassa kokenut lääkäri, joka vihdoin kertoi tarkemmin tulevasta. Syöpäni on hyvin ärhäkkä leviämään, joten hoidot pyritään aloittamaan mahdollisimman pian. Se pirulainen voi levitä jo parissa tai kolmessa viikossa eteenpäin, ja poistetuista syöpäsoluista yli 80 prosenttia oli jakautumisvaiheessa. Lääkäri yritti saada sytostaattihoitojen aloituksen järjestymään jo torstaille, mutta pääsiäisen takia ei ollut edes yhtään ekstraylimääräistä paikkaa vapaana, joten hoidot alkavat ensi viikon tiistaina.

Syövän HER2-positiivisuus ei ollut täysin selvinnyt vielä patologin lausunnosta ja lisäselvityspyyntö oli lähtenyt viime viikolla, joten nyt odotetaan siitä vastausta. Jos syöpä on HER2-positiivinen, edessä on 3 kpl Herceptin ja Taxotere -hoitoja edessä, jolloin myös toipumismahdollisuudet ovat paremmat. Muussa tapauksessa aloitetaan pelkällä Taxoterella ja sen jälkeen tulisi tavanomainen CEF 3 kertaa. Huomenna pääsen vielä uuteen vartalon TT-kuvaukseen ja luustokarttaan, joilla selvitetään mahdollinen leviäminen, eli onko vatsassa kasvain vai jotain muuta ja onko syöpä ehtinyt retkeillä muualle elimistöön. Iltapalaksi pääsen siis nauttimaan ihanaa jodilitkua ja huomenna olen taas säteilevässä kunnossa. Huomenna TT-kuvauksen ja luustokartan jälkeen menen vielä lääkärin vastaanotolle ja saan tietää heti tulokset ja silloin varmistuu myös tulevat hoidot. Jos syöpä on edennyt, voi edessä olla jopa vuoden hoidot. Joka tapauksessa lääkäri määräsi sairauslomaa nyt elokuun loppuun asti. Olin kovasti palaamassa töihin jo parin viikon päästä ainakin siihen asti, kunnes hoidot alkavat, mutta nyt täytyy keskittyä syöpätuholaisten tuhoamiseen ja torjuntaan. Keskiviikkona on edessä sydämen gammakuvaus, jossa varmistetaan (30 vuotta sitten leikatun) sydämeni kunto ottaaa hoitoja vastaan. Lääkitys voi aiheuttaa rasitusta sydämelle, joten sydämen toimintaa seurataan kaikilla. Keskiviikkona pääsen taas kidutukseen fysioterapeutille.

... ja torstaina pakenemme maasta!!! Olen ihan superonnellinen siitä, että en ole perunut lentoja! Koko perhe on miniloman ja maisemanvaihdoksen tarpeessa.

Illalla oli Rintasyöpäyhdistyksen vertaistuki-ilta "nuorisolle" eli alle 45-vuotiaille ja teki kyllä hyvää keskustella saman asian kanssa taistelleiden kanssa. Mietin päivällä, että jaksanko lähteä tällaisen päivän päätteeksi. Onneksi lähdin! On helpottavaa jakaa kokemuksia vertaissiskojen kanssa sekä kasvotusten että virtuaalisesti.

Musta huumori auttaa kummasti... Kävin ostamassa sytostaattien alkamisen kunniaksi turkoosia ja pinkkiä kynsilakkaa, joten luvassa on upeat sytokynnet. Olen ollut kampaajalakossa jo turhan pitkään, mutta nyt ei tarvitse mennäkään, kun hiukset lähtee todennäköisesti noin kolmen viikon päästä. :) Sain tänään maksusitoumuksen peruukkiin, joten ensi viikolla pääsen valitsemaan uudet hiukset ja silikonitissin.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa matkaa Sinulle ja perheellesi ja paljon voimia tuleviin hoitoihin <3 Minä yritin aina sytojen aikaan ajatella, että kaikki inhottavat sivuoireet vaan tarkoittavat sitä, että syöpäpirulaiset saavat kyytiä. Minulle hoitojakso ei onneksi ollut niin ihan niin rankka kuin alkuun pelkäsin.

    VastaaPoista
  2. Olen lukenut varmaan kaikista mahdollisista sivuvaikutuksista, jotta olisi mahdollisimman kattava kuva tulevasta. Toivottavasti saan unohtaa ainakin puolet sivuvaikutuksista. Mieluummin otan kuitenkin kasan ilkeitäkin sivuvaikutuksia, jos ne kertovat hoitojen tepsimisestä. :)

    VastaaPoista